Dobri razlozi za odmor u Kotoru

Boka Kotorska jedinstvenom ljepotom spada u najljepše zalive na svijetu i najznačajnija je turistička destinacija za goste sa posebno istančanim zahtijevima. Kotor, drevni srednjevjekovni grad,  opasan utvrđenjima i zidinama, koji je i dao ime tom jedinom fjordu na Mediteranu, okružen je morem i planinom Lovćen i nalazi se na samom kraju Bokokotorskog zaliva. U Kotor možete doći tokom cijele godine jer mu blaga mediteranska klima daje preko 240 sunčanih dana godišnje.  Kombinacija dobrog smještaja sa duhom nekih prošlih vremena, čini da Kotor posjetiocima nudi raznovrstan odmor, krojen baš po njihovim potrebama. Prirodne ljepote mediteranskog karsta uz bogat i kulturan život su upečatljivi i ubrzo ostaju urezani u pamćenje svakom gostu.  Vjerni pobornici kulure, pa i organizatori manifestacija na otvorenom, već se godinama trude da u Kotor dovedu što veci broj turista i gostiju. Posjetioci su više nego oduševljeni brojnim dešavanjima, kakve su tradicionalne kotorske manifestacije: karnevali, maskenbali, festivali muzike glume i mode, ribarske ili vjerske fešte, kao i brojna kulturna dešavanja namijenjena pripadnicima svih generacija. Ukoliko ovo budu razlozi i za Vašu posjetu Kotoru, onda ćete brzo i lako, na jednom mjestu, u jednom gradu osjetiti vedrinu, raspoloženje, i ispuniti svoja čula pozitivnom energijom.

Kotor i rekreacija

Kotor je i grad sporta i sportista. Poznat od davnina po trofejnom vaterpolo klubu „Primorac“, u Kotoru uspješno radi vaterpolo škola kao i škola plivanja. Kotor ima zatvoreni zimski olimpijski bazen koji je otvoren i za posjetioce kao i morski ljetnji bazen u blizini kotorske luke. U Kotoru postoji i fudbalski stadion fudbalskog kluba „Bokelj“, teniski tereni i tereni za male sportove. U Kotoru je pomorski tradicionalno razvijeno i popularno jedriličarstvo. Organizuju se regate, a u jedriličarskom klubu „Lahor“ stasavaju uspješni nautičari i jedriličari u ovom bijelom sportu. Postoji i tradicionalni ronilački klub „Zubatac“ u kojem se održavaju kursevi ronjenja te iznajmljuje oprema. U Kotorskom zalivu, morska površina  je staklasto mirna više od 250 dana u godini pa je idealno za sportske pripreme veslača svih kategorija. Staza je dužine  7,5 km. Kotor je poslednjih godina idealno i zanimljivo mjesto za ljubitelje planinarenja i kanjoninga. Prema vrhu Sv. Ivan, iznad Kotora, vodi staza idealna za ljubitelje pješačenja. Staza vodi ka prevoju Krstac na planini Lovćen, Pestingradu ili Jezerskom vrhu, drugom vrhu po visini na Lovćenu, gdje se nalazi veličanstveni mauzolej crnogorskog vladike i pjesnika Njegoša. Takva pješačenja organizuju klubovi „Pestigrad“ i „Vjeverica“, koji rade na razvoju slobodnog penjanja i označavanju staza. U Kotoru postoji karakteristično šetalište i promenada tik uz morsku obalu dužine 7 km i lijepi gradski park, pored glavnog pristaništa za putničke brodove, sa puno dječijih rekvizita i klupa za odmor.

Kotor i manifestacije

Kotor je jedan od malobrojnih gradova gdje u toku jedne godine postoji  veliki broj tradicionalnih manifestacija, koje neprikosnoveno privlače domaće i strane turiste. Tako široku paletu kulturnih i zabavnih događaja u svim sezonama može dati samo grad sa bogatom tradicijom i kulturnom prošlošću. Na početku godine prvi je svakako nezaboravni novogodišnji zabavni program po kotorskim trgovima na otvorenom, kojeg izvode poznati i popularni izvođači iz šireg regiona. Slijede svečanosti povodom dana Sv. Tripuna, zaštitnika grada Kotora.  U februaru i martu su poznati kotorski maskenbali i Karneval koji završava simboličnim spaljivanjem dežurnog krivca za sve nevolje koje su Kotoranima prethodne godine zadavale muke. Slijede Dani kamelije,  LAVA Montenegro triatlon, Reli trke na lokalnoj brdsko brzinskoj stazi, Dani podvodnog filma,  Festival pozorišta za djecu, Internacionalna smotra mode, Kotor Art, Sea Rock festival, Don Brankovi dani muzike, Fašinada, Kotorski ljetnji Karneval i fešte, Bokeška noć, Regata, Međunarodni susreti klapa …


Kotor i hrana

Tipičnu mediteransku kuhinju (kužinu), moguce je probati u Kotoru. Gotovo da nema restorana, otvorene bašte, hotelske terase ili fešte na kojima se ne služe morski specijaliteti i jela koja se spravljaju od plodova mora: salata od hobotnice, rižoto od morskih plodova, riblje čorbe, jastozi, lignje na žaru, razne vrste morske ribe. Uz skoro sve riblje specijalitete, kulinari korsite dodatke koji ukus i miris mediteranske kuhinje čine posebnim. Bijelo vino, lovor, limun, peršun, bosiljak, ružmarin, bijeli luk …

Od tipičnih lokalnih specijaliteta,  probajte domaći riblji brodet koji se najčešće sprema od kuvane ribe škarpine. Taj čorbasti specijalitet je zbog raznih dodataka i začina, riže i vina, oštrog mirisa i toliko primamljiv da ga morate degustiraati čak i ako niste neki ljubitelj ribe.

Mušulje, (školjke) su jednostavno neizostavne i spremaju se na jednostavan, tradicionalan način, buzaru.

Poznate su i najčuvenije kotorske njoke, specijalitet od krtole i tijesta, za koje se pripremaju posebni toćevi, a oni su pak tajna svake kuće …  sir,pečurke, pršuta, meso …

Od slatkih poslastica Kotorani će vam ponuditi nadaleko poznate i čuvene kotorske krempite (pašte) .

Kotor nudi i tradicionalnu crnogorsku kuhinju koja je sastavni dio menija svakog restorana. Sem karakterističnog njeguškog pršuta, sira, maslina, te tipičnih i čuvenh crnih i bijelih crnogorskih autohtonih vina, u Kotoru ćete probati i druge vrste specijaliteta. Gotovo na svakom mjestu možete naručiti skoro sve vrste italijanske pizze, a ne mali broj ugostiteljskih objekata nudi i druge italijanske specijalitete.

Užitak i doživljaj Kotora biće kompletan, kada probate sve kulinarske specijalitete za koje do tada nijeste ni znali da postoje. Zanimljivo je da Kotorani skoro svaku manifestaciju ili feštu proprate zakuskom gore već pomenutih specijaliteta, pa bi bilo pravo čudo da ste posjetili Kotor a da niste probali kotorsku kužinu.