Kotor je jedinstven grad, što je potvrdio i UNESCO postavivši ga na svoju listu kulturne i istorijske baštine, što je skrenulo pažnju putnika širom svijeta.

Prije upoznavanja sa Kotorom, evo geografskog osvrta na njegovu lokaciju u Crnoj Gori. Naime, Kotor se nalazi na prostoru Kotorskog zaliva, koji je dio dobro poznatog Bokokotorskog zaliva, a kojeg još čine i Hercegnovski, Tivatski i Risanski zalivi. Svi zajedno pružaju jedno vrhunsko iskustvo na moru (u ovom slučaju Jadranskom moru), uz stare kamene kuće i veliko kulturno naslijeđe, a sve to okruženo visokom brdima, koja čine Bokokotorski zaliv vrlo neobičnim. A sada Kotor. Njegovo kulturno-istorijsko naslijeđe se često spominje, a postoji jedan primjer kojiobjašnjava zašto se sa pravom toliko ističe. Naime, jedna od prvih katedrala, starija od većine crkvenih građevina, sagrađena je u Kotoru. U pitanju je katedrala Svetog Trifuna čija je gradnja počela u 9. vijeku dolaskom Slovena, a završila se 1166. godine.

  • 544 godina je starija od katedrale Svetog Pavla u Londonu
  • 460 godina je starija od bazilike Svetog Petra u Rimu
  • 313 godina je starija od hrama Vaznesenja u Moskvi
  • 69 godina je starija od katedrale Bogorodice Marije u Parizu
  • 169 godina je starija od manastira Visoki Dečani u Srbiji

Kotor se nalazi u jugoistočnom dijelu Kotorskog zaliva, ipod planine Lovćen, Stari Grad Kotora je formiran u trouglastom obliku, okružen zidinama koje se pružaju uz tvrđavu Svetog Ivana (260 metara visine). Zidine koji okružuju Stari Grad su skoro 5 kilometara duge, 20 metara visoke, a široke od 2 do 15 metara. Ako ste za šetnju, 1426 stepenica vode od zidina starog grada do vrha tvrđave.Jedna od najužih ulica na svijetu se nalazi u Kotoru, a kroz nju se dvije osobe jedva mogu mimoići. Ulica se u lokalnom žargonu naziva “Pusti me proć”.

Kotor je osnovan tokom 4. i 5. vijeka nove ere pod vladavinom Vizantijskog carstva. Prvobitni naziv Kotora je bio “Carum” a današnji naziv se počeo koristiti dolaskom Slovena u 9. vijeku. Kotor se veoma dugo borio i protiv Turaka i Napoleonove Francuske, a uz pomoć ostalih gradova Crne Gore kao i Rusije, uspio da sačuva slobodu. Sa druge strane, Austro-Ugarskoj je pošlo za rukom da okupira ovaj grad u periodu od 1814. do 1914. godine.

Danas, Kotor je trgovinski, obrazovni i iznad svega turistički centar Crne Gore.

 

Grad mačaka

Ukoliko niste ljubitelji mačaka, ulaz u Kotor vam nije dozvoljen.

Šala naravno, svi su dobro došli, ali Kotor zaista jeste “grad mačaka”. Ima ih puno, u Starom Gradu i ostalim dijelovima opštine, a iako vam mogu djelovati kao napuštene, kotorske mace imaju svoje zaštitnike. To su svi oni koji žive u Starom Gradu, vlasnici restorana i kafića, ali i turisti su ti koji usput nahrane mačke.

 

Grad kolača

 

Ovdje ne mislimo na kolače u množini. Kotor ima jedan kolač koji je nadaleko poznat. To je autentična “Kotorska krempita”, koja se pravi po tradicionalnom, strogo čuvanom receptu, strogo pa se u nekim poslastičarnicama može probati prava Kotorska krempita. Nije to komplikovan kolač, zapravo vrlo jednostavan, ali veoma ukusan i kaloričan.