Tradicionalni zimski karneval je jedinstvena manifestacija koja se u Kotoru održava svake godine u februaru. Tradicija pravljenja karnevalskih festa, prekinuta je u periodu II svjetskog rata. Organizovanje karnevala, nanovo je počelo 60-tih godina XX vijeka, i traje sve do danas. Karnevalsko slavljenje i zabava u Kotoru se izvorno zove FEŠTANJE. Mjesecima prije karnevala šiju se originalne maske. Kako je maska parodija na stvarnost, maske su iz godine u godinu sve interesantnije. Osim karnevala, dešavanja na kotorskoj rivi, ulicama, pjacetama, u hotelima, a ukljucuje i maskenbale za djecu i odrasle, uz degustaciju specijaliteta kotorske kužine, muzičke koncerte i pozorišne predstave.Tradicionalne kotorske karnevalske fešte najveća su zabavna manifestacija u Crnoj Gori. Kotorski karneval posjeti nekoliko hiljada ljudi.

Osim karnevalskih trupa iz Kotora i drugih primorskih i gradova Crne Gore, u Kotorskom karnevalu učestvuju i mnoge karnevalske grupe iz Evrope i svijeta. Predstavlja bogatsvo duha i umijeća kako karnevalista ovog kraja, tako i gostiju iz zemlje i inostranstva. U mnoštvu karnevalskih grupa i maski iz Kotora, Crne Gore, brojni posjetioci mogu uživati u koloritu originalnih kostima, ritmu i mediteranskom duhu domicilnog stanovništva.

Karneval je otvoren za sve i mogu učestvovati svi. Učestvuju sve starosne kategorije, pojedinci i grupe prema svojim interesovanjima, kulturnim i stvaralačkim potrebama i mogućnostima. U ovom dijelu treba pomenuti i tradicionalni zimski karneval koji se organizuje u Prčnju, malom primorskom mjestu nadomak Kotora, uz mnoštvo karnevalskih grupa i bogat kulturno-zabavni program.